Räkgryta Indienne – min favorit!

En jättefavoriträtt som Mamma gjorde första gången när jag var tonåring har varit en återkommande bjudrätt genom åren. Den är riktigt god med smak av curry. Jag minns så väl att 1 krm cayennepeppar då var jättestarkt för hela familjen, idag kan jag ha i 3 krm! Smaklökarna vänjer sig verkligen vid stark mat.

Här är receptet på denna ljuvligt goda gryta som alla måste prova! Det enda som är lite jobbigt är att skala alla räkor, men det är värt det, det ska inte vara räkor i burk!

20120916-183810.jpg
Räkgryta Indienne 4 port

1 kg räkor med skal (frysta med skal är bäst)
50 g smör
1 msk curry
3 krm cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
150 g färska champinjoner
2 dl strimlad purjolök
1 grön paprika
1 röd paprika
1-2 pressade vitlöksklyftor
4 msk tomatpuré
1 tsk soja
2 dl grädde
1 burk creme fraiche
1 tsk örtsalt
(1 msk konjak eller vitt vin)

Smält smöret i en gryta och häll i curry, cayennepeppar och paprikakrydda för att puttra. Öka värmen och tillsätt skivade champinjoner, strimlad purjolök, små paprikatärningar och vitlök. Låt blandningen få småputtra 5 min. Tillsätt tomatpuré, soja och örtsalt. Späd med vispgrädde och koka ihop några minuter. Hit kan rätten förberedas. Rör i creme fraiche och konjak/vin och koka lite till. Dra av grytan från spisen och lägg i de skalade räkorna, de ska bara bli varma annars blir de sega. Servera med blomkålsris och en god sallad.

20120916-184218.jpg
Alla som jag har bjudit denna rätt på älskar den. Nu har jag två goda matlådor att se fram emot också.

Annonser

7 responses

  1. Verkligt god!

    1. Vad kul att du tyckte det! Det är en av mina absoluta favoriträtter!

  2. Jeanette Eklind | Svara

    Lika god med vanligt ris? Kan man förbereda grytan dagen innan (dock räkorna i strax innan det är dags att äta förstås)?

    1. Ja vanligt ris är minst lika gott och grytan går absolut att förbereda dagen innan, bara att värma upp och slänga i räkorna vid servering. En perfekt bjudrätt som alla älskar.

  3. Minns också så väl att när jag var yngre så gjorde min mamma en liknande gryta som man kunde dö för. Räkgryta är supergott! Jag tänkte prova ditt recept idag. Mums!

    1. Gör det, du kommer inte att ångra dig, den är såååååå god! 🙂

  4. […] absoluta favvogryta och det mest populära receptet på min blogg! Receptet jag brukar göra finns här. Men denna är en snabbvariant och med kokosmjölk och tomat istället för grädde och creme […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: