Aubergine Parmigiana

En klassisk italiensk rätt som jag inte provat förrän nu är Aubergine Parmigiana – en vegetarisk gratäng med aubergine, tomatsås, basilika och massa god ost som parmesan och mozarella. Jag utgick från Jamie Olivers recept och Gud vad gott det blev! Jag har ändrat måtten lite och använder mandelmjöl istället för ströbröd.

20121023-183842.jpgAubergine Parmigiana

2 stora aubergine
olivolja
1 hackad gul lök
1 vitlöksklyfta
2 tsk oregano
2 burkar hela tomater
havssalt och svartpeppar
lite vitvinsvinäger
en handful färsk basilika
4 nävar färskriven parmesanost
1 näve mandelmjöl
lite färsk strimlad oregano
1 mozarellaklump

Sätt ugnen på 200 grader. Skiva aubergine i 1 cm tjocka skivor och lägg åt sidan. Hetta upp en panna och stek lök, vitlök och torkad oregano i olivolja i ca 10 min tills löken är mjuk och vitlöken fått färg. Tillsätt tomaterna, Sätt på ett lock och låt sjuda i 15 min.
Under tiden, grilla aubergine på båda sidor tills den är mjuk. När tomatsåsen har reducerats, krydda med salt, peppar och lite vinäger och tillsätt basilikan. Ta fram en form och lägg ett lager med tomatsås, sedan ett lager parmesan och till sist ett lager med aubergine. Upprepa detta tills du använt alla ingredienser och toppa med sås, parmesan och skivad mozarella. Strö mandelmjölet ovanpå. Sätt in formen i ugnen i 30 min tills gratängen fått färg och bubblar sig. Höj värmen till 225 grader sista 5 minuterna. Jättegott med en vanlig grönsallad till.

20121023-184257.jpg

2 svar

  1. Det här låter ju såååå smaskigt! Alla ingredienser är mina favoriter! 🙂
    Sparar receptet också! Undrar hur jag ska hinna laga alla dina goda maträtter? 😉 🙂
    Ha en toppen kväll!
    Kram kram
    //Lana

    1. Åh vad kul att du tycker det 🙂 jag har typ 100 st av dina köttgrytor jag måste hinna med också 🙂 ha en fin kväll. Kram

Lämna en kommentar