Kostbyte?

Under alla mina försök med LCHF så har jag misslyckats. Inte bara att jag inte gått ner i vikt, jag har heller inte mått bra av det. Den jämna blodkurvan som alla pratar om har aldrig funnits hos mig. Snarare har jag alltid varit konstant hungrig och skakig. Jag har känt mig så tom på energi och kroppen bara skriker efter mer. Mer av något, något den inte har fått. Så här har det pågått under hela perioder, inte bara första invänjningsveckan. När jag äter ”vanligt” mår jag bättre. Konstigt. I alla fall så tänkte jag lägga om min kost lite grann. Ta bort en del saker och lägga till en del saker, som jag tror att JAG mår bra av. Jag tror att det kan bli en blandning mellan LCHF, Paleo och GI. Jag får göra ett försök helt enkelt och se vad som händer med kroppen. Jag hoppas jag inte skrämmer bort mina trogna LCHF läsare nu, det kommer forfarande att komma en hel del bra recept! 🙂

Jag skall testa att minska ner på följande i min kost: Grädde & Creme fraiche! Jag blir alltid så däst i magen av detta och äter jag för stora mängder av denna fettkälla så mår jag illa. T.ex. grädde i kaffet kan förstöra magen en hel dag! Grädda och tunga såser fungerar inte på mig i för stor mängd. Istället ska jag försöka ersätta detta med kokosmjölk. Kokosmjölk känns jättefräscht och det tycker min kropp om. Min bloggvän Lana kör alltid med kokosmjölk och därifrån kan jag hitta massor av smarriga recept :). Ost kommer jag fortfarande att äta så mycket som jag mår bra av.

Jag tänker lägga till lite saker i min kost också som jag känner är fräscht och gott. Framförallt rotsaker och frukt likt Paleo. Jag kommer också att föra in linser, bönor, kikärter och quinoa. Jag har svårt att tycka jag blir tillräckligt mätt på bara kött och sallad i princip (om man tar bort gräddsåsen), men om jag lägger till dessa bättre kolhydrater så tror jag min kropp är nöjd. Dessutom är det väldigt gott! Jag har fått dille på vegetarisk mat på sistone. Helt plötsligt har det aldrig smakat så gott med hummus (och falafel), vitkålssallad och rårivna morötter, såna grejer.

Så vi får se vad det blir för rolig matlagning framöver här. Jag kommer fortfarande att äta grädde och creme fraiche ibland, fast mycket mer sällan och i betydligt mindre mängd.

Kom gärna med tips och erfarenheter om ni upplevt samma sak eller bytt omkring lite med kosten 🙂

Annonser

10 svar

 1. Du tänker helt rätt! Varför fortsätta äta LCHF om man inte mår tiptop på det?! Jättebra att du tänker om! Eftersom du ska dra ner på mejerier är mitt tips förutom kokosmjölk…att äta avokado, nötter/frön, kallpressade oljor, egengjord majonäs och även smör!
  Frukt/bär och grönt tycker jag du ska frossa i, det är ju jättenyttigt. Och sen jag la till mer av sånt så försvann den där ”tunga” känsla i kroppen. Det finns ju så många grönsaker och frukt som är tabu inom LCHF…men unna dig ALLA grönsaker tycker iaf jag! Jag äter en blandning av LCHF och Paleo och mår toppen av det!

  Å du, jag tänker då fortsätta att läsa din blogg ändå! Den är jättebra, så mig blir du inte av med så lätt 😉

  Ha en fin kväll!
  Kram C ❤

  1. Tack Catharina! Ja det känns som att jag får hitta en balans som passar mig och inte ruta in mig på en färdig kosthållning. Tack för stöd och att du kommer fortsätta läsa 🙂 jag ska köra som du med frukt och bär och grönsaker och avokado, nötter osv är så gott. Glömmer av det som mellanmål ibland. Yoghurt förresten kommer jag äta också, det mår jag fint av 🙂 ha en bra kväll! Kram

 2. Inte kommer jag försvinna åtminstone 😉 Det är ju verkligen så olika vad som passar, ingen är som vanligt den andra lik…. Lycka till och ät gott ❤

  1. Tack så mycket 🙂 jag ska göra mitt bästa för att själv må bra och samtidigt inspirera er andra 😄 kram!!

 3. Det är klart att du ska äta på det sättet din kropp mår bra av och inte stirra blind på en speciell kost och följa slavisk dens principer/regler! 🙂
  Tycker ditt val låter sunt! Så länge din mage mår bra av det så är det rätt! Oftast ‘r det faktiskt just magen som signalerar att man ätit ”fel” mat!
  Så är det för mig i alla fall! 🙂
  Kul att du vill hämta inspo hos mig! 🙂
  Kramar! ❤
  //Lana

  1. Hej 🙂 klart jag hämtar inspiration hos dig, du är ju the Queen of kokosmjölk 😉 och majonäs 🙂 ser fram emot dina goda höstgrytor 🙂 kram kram!!

 4. Klart man ska lyssna på kroppen. Allt kan inte passa alla. 🙂
  Ska bli kul att se vad du bjuder på framöver. 🙂

 5. Jag tycker du resonerar klokt! Det allra viktigaste är ju att du mår bra och lyssnar in vad din kropp behöver. Den förmågan har vi dessvärre tappat alltmer. Varför ska man begränsa sig till ett enda sätt att äta? Jag blandar hejvilt när det gäller mat, ibland LCHF, ibland vegetariskt/vegan, ibland paleo, ibland primal, och ofta tänker jag i IFD-termer och försöker peta in sånt som är inflammationsdämpande. Lycka till!

  1. Det låter ju jättebra! Tack så mycket för medstöd 🙂

 6. Jag har hittat många toppenrecept här, hoppas det är OK att jag kommenterar även om det gått nästan två år sedan du skrev inlägget!

  Jag håller med dig – jag har provat LCHF i omgångar, har slängt ut en förmögenhet på livsstils- och kokböcker, har försökt allt (känns det som), men jag mår inte heller optimalt på denna kost. En sak jag märkt är att jag inte mår bra av för mycket mejeriprodukter, eller fett överhuvudtaget, samt att jag faktiskt verkar må bra av frukt (oavsett glycemiskt index).

  Nyligen läste jag en artikel i TARA av kostrådgivaren Ulrika Davidsson. Hon skrev om ”blodgruppsdieten” och om att anpassa kostplanen efter sin blodgrupp. Grovt förenklat: enligt denna teori mår personer med blodgrupp 0 eller B bäst av renodlad LCHF (mycket fett o kött, i princip bara grönsaker med näst intill 0 i GI, i övrigt inga KH), medan personer med blodgrupp A (som jag har) behöver frossa i grönsaker. I mitt fall funkar det även med tillägg av bär och frukt – även högglycemiska frukter som kiwi, banan och mango.

  Jag tror som du att man måste pröva sig fram och hitta sin egen optimala blandning. För mig skulle det aldrig funka att leva på ägg, bacon, kokosolja och någon enstaka tomat i veckan. Förutom att jag inte skulle gå ned i vikt skulle jag svälla upp och känna mig som en michelingubbe…:-(

  Jag hoppas att du kommer att posta dina resultat här framöver (om du redan gjort det ber jag om ursäkt för att missat det)!

  Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: