Världens godaste fiskgryta med blåmusslor, räkor och saffran

Nu ska jag dela med mig av något RIKTIGT gott! En fiskgryta som slår det mesta faktiskt. Den är relativt enkel att göra och blir väldigt god och elegant. Perfekt som helgmat. Ursprungreceptet kommer från recept.nu men jag har såkart modifierat det lite till det bättre.

Mustig fiskgryta med musslor och räkor (4 port)
400 g fiskfilé (torsk, lax t.ex.)
1 nät blåmusslor
2 1/2 dl torrt vitt vin
2 dl fiskbuljong
300 g räkor med skal
1/2 st purjolök
1/2 st gul lök
1 morot
1/4 bit färsk fänkål
1 msk smör
1 klyfta vitlök
1 1/2 tsk tomatpuré
1 1/2 tsk salt
1 krm cayennepeppar
1 tsk torkad basilika
2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
1/2 g saffran (1 paket)
2 tsk persilja, finhackad

Rensa och borsta musslorna under rinnande kallt vatten. Kasta dem som är öppna och inte sluter sig vid lätt knackning på skalet. Koka musslorna i vin i 4 minuter under lock. Släng musslor som inte öppnat sig. Sila av spadet och spara det.

Skala räkorna och skär fisken i kuber. Skölj och strimla purjon. Skala och hacka löken, moroten och fänkålen. Smält smöret och fräs lök, purjolök, fänkål och morot ett par minuter. Pressa i vitlök. Rör ner tomatpuré, salt, basilika och cayennepeppar.

Tillsätt musselspad och fiskbuljong. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i ett par minuter. Rör ner grädde, crème fraiche och saffran. Sjud i 15 minuter. Smaka av med kryddor. Lägg i fisken och sjud i ytterligare 5-7 minuter. Lägg i räkor och musslor precis på slutet. Hetta upp, strö över persilja och servera genast.

Ett vitlöksbröd och ett glas vitt passar utmärkt till 🙂

Lämna en kommentar